M I N D F U L N E S S  T R A I N I N G

Hoe ga jij om met alle prikkels van vandaag de dag? Gun je jezelf meer ontspanning? Meer interne rust en balans?

Wellicht is mindfulness training dan iets voor jou.

Mindfulness training leert je in het hier en nu te zijn, terwijl de wereld vol in beweging is. Het leert je om ruimte te nemen voor jezelf. Op elk moment. Het leert je ruimte te nemen om stil te staan en je bewust te worden van wat er gaande is. Hier en nu.

Mindfulness training leert je om in contact te zijn met jezelf én de wereld om je heen. In balans.

Wat is mindfulness?

Het Engelse woord mindfulness zou je kunnen vertalen als het volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Andere woorden voor mindfulness zijn ook wel opmerkzaamheid of aandachtigheid. ‘Wherever you go, there you are’, zo zegt Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de hedendaagse mindfulness training. Anders verwoord: 

Waar je aandacht is, daar ben je.

Mindfulness gaat over in het moment volledig en bewust aanwezig zijn, met wat er ook is en met een open, vriendelijke, nieuwsgierige en accepterende houding. Dit eenvoudigweg zijn brengt innerlijke rust, ruimte en inzicht.

Mindfulness en MBSR

Mindfulness of eenvoudigweg zijn is natuurlijk niet zo eenvoudig. Het goede nieuws is dat ons zenuwstelsel, onze hersenen en ons bewustzijn trainbaar zijn. Mindfulness, de vaardigheden en houdingskwaliteiten waaruit het bestaat, kun je daarmee trainen. De training bestaat uit meditatieoefeningen, bewegingsoefeningen / yoga en oefeningen uit de cognitieve gedragspsychologie.

Mindfulness training, de kunst van het eenvoudigweg leren zijn. 

In 1979 introduceerde Jon Kabat-Zinn, hoogleraar moleculaire biologie én diepgaand beoefenaar van meditatie en hatha yoga, mindfulness in het ziekenhuis waar hij werkzaam was. Hij ontwikkelde een achtweekse groepstraining die in eerste instantie was bedoeld voor chronisch zieken; waarmee zij de mogelijkheid kregen om zelf iets te doen aan hun kwaliteit van leven en de beleving ervan. Hij noemde deze training mindfulness based stress reduction (MBSR). MBSR heeft wetenschappelijk gezien zijn effectiviteit bewezen als een mindfulness training voor iedereen.

Waarom beoefenen?

Mindfulness, zitmeditatie

Veel onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg brengt. Mindfulness geeft je meer inzicht in je gedachten en gevoelens, je reacties en gedrag. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om je automatische patronen van stress te doorbreken en helder keuzes te maken; je wordt bewuster, je vangt stressprikkels eerder en beter op. Zo wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om je grenzen te stellen. Je wordt veerkrachtiger en je beweegt makkelijker mee met de bewegingen van het leven.

Mindfulness training leert je opener en bewuster in het leven te staan.

Andere positieve gevolgen van mindfulness beoefening kunnen zijn: je ontspant gemakkelijker, je kunt je beter concentreren, en je wordt creatiever. Je (be)leeft intenser en je hebt meer energie. 

M o m e n t  v o o r  s t i l t e

Een moment met voor even...
niets,
behalve je volledige aanwezigheid in het hier en nu.

Een moment voor stilte
zodat je weet wat je nodig hebt
en
wat je jezelf daarin geven kunt.

 

Praktische informatie

Achtweekse Mindfulness voorjaar 2022

De Achtweekse Mindfulness Training (MBSR-IT) bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 2,5 uur en daarnaast een stiltedag. In de training wordt veel aandacht besteed aan het aanleren en nabespreken van de meditatieoefeningen aan de hand van de ervaringen. Tussen de bijeenkomsten door oefen je aan de hand van geleide meditaties. Verwacht dat je hier dagelijks zo’n 3 kwartier aan zult besteden. Bij de training ontvang je een trainingsmap inclusief audiobestanden met geleide meditaties. Er wordt gewerkt in kleine groepen van maximaal 8 deelnemers om de individuele aandacht te kunnen waarborgen.

Deelname vindt altijd plaats op basis van een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Achtweekse Mindfulness Training (MBSR-IT)

In verband met persoonlijke omstandigheden heb ik besloten te stoppen met het geven van deze training.

Vervolgmogelijkheden

Wil je je beoefening verstevigen of opfrissen in groepsverband, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je deelnemen aan mindful stiltemomenten of deelnemen aan een van de yoga lessen. 

Mindful Stiltemoment

​Een moment in stilte, ofwel een sessie mindful bewegen en meditatie van 75 of 90 minuten. 

Voorwaarde voor deelname aan deze stiltemomenten is dat je een achtweekse mindfulness training (MBSR/MBCT) hebt gevolgd. Deze training hoef je als vanzelf niet bij mij te hebben gevolgd.

In verband met persoonlijke omstandigheden staan er op dit moment geen nieuwe mindful stiltemomenten gepland.

N.b.: Deze stiltemomenten zijn een opvolging van de eerder verzorgde mindful stiltedagen.

Aanmelden of meer weten?

Wil je je aanmelden voor een mindful stiltemoment? Heb je een andere vraag? Neem contact op. 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief, Een Moment voor Stilte, om op de hoogte te blijven van mijn activiteiten.